A domain neved lesz a címed az interneten, tervezz vele hosszú távra, hisz macerás később megváltoztatni. De ne aggódj, nem bonyolult, segítünk, hogy mire ügyelj.

 

1. A VÉGZŐDÉS: .hu

 Hacsak nem külföldieknek szánod az oldalad, ne komplikáld túl, válassz .hu végződést, mert Magyarországon ezt veszik magától értedődőnek az emberek.

 ÉS saját domained legyen, mert az néz ki professzionálisan. Több helyen olyan ingyen domaint adnak a tárhely mellé, hogy abban szerepel a saját nevük is, valahogy így: ateneved.azövék.hu. Ha komolyan veszed a vállalkozásod, szánd rá a saját domainre azt az évente kb. 2000Ft-ot, megéri.

 

2. EGYSZERŰSÉG

 Ne legyen túl hosszú vagy bonyolult helyesírású esetleg félreérthető.

Kerüld a kötőjelet, számokat, hosszabb ragozásokat, kivéve persze, ha a vállalkozásod neve már eleve tartalmazza.

Lehetőség van ma már ékezetes domainnevekre is, de ezek nem igazán terjedtek el, furcsán is mutatnak és a weboldalkészítésnél is több hibalehetőséget rejtenek, ezért nem javasoljuk őket.

Teszteld a nevet: említsd meg ismerősöknek, barátoknak, hogy milyen névre gondoltál, ha többen visszakérdeznek vagy félreértik akkor érdemes tovább gondolkodni.

 

3.  JÓ, DE MI LEGYEN A NÉV?

Jó kiindulási pontok:

  • a saját / a vállalkozásod / a fizikai üzleted neve / márkanév
  • név + tevékenység
  • a célközönséged
  • a tevékenységed, miben segítetek, mivel foglalkoztok
  • kulcsszó: ez egy általánosabb név lesz, ezért olyan szakmáknak ajánlott, amikre ritkábban van szükség, kevés a visszatérő ügyfél
  • tevékenység + földrajzi név (csak akkor, ha a vállalkozás nem fog máshova terjeszkedni)
  • asszociációs név: hasonló érzést, hangulatot vált ki, mint a te terméked/szolgáltatásod

 

Most pedig vegyél elő papírt és ceruzát és írj le minden beugró nevet, ne gondold túl, csak írj. Ez lehet egy 1 perces, de egy több napos folyamat is, ha olyan területen vagy, amihez nehezebb nevet találni. Ha napközben eszedbe jut valami azt is azonnal írd be a telefonodba. Kombináld, ízlelgesd a szavakat, próbáld ki a .hu-val, hogy mutat.

Ha megvan ellenőrizd le, hogy szabad-e. Ezt akár az alábbi gombra kattintva meg is teheted. A gombra kattintás után kicsit görgess lejjebb az oldalon ahhoz a részhez, hogy “Hogyan történik a domain regisztráció ügyintézése?”, látni fogod a fehér mezőt  (a bal oldali a .hu), ahova beírhatod a domain nevet és próbálgathatod, hogy szabad-e. Ha esetleg tárhelyet is veszel, akkor inkább ott add hozzá a domaint, így egy lépésben letudod az egészet.